vrijdag 25 maart 2011

De Top 3 van Marcel A. Bulte

Marcel Bulte is in 1943 in Amsterdam geboren, maar heeft het grootste gedeelte van zijn leven in Haarlem gewoond. Vanaf 2003 is hij woonachtig in Emmen en is zich gaan verdiepen in de plaatselijke geschiedenis. Onlangs verscheen van zijn hand het boek 'Gewapende vrede. Zuidoost-Drenthe in de Eerste Wereldoorlog'. Uit zijn persoonlijke top 3 komen duidelijk zijn fascinaties naar voren voor de Tweede Wereldoorlog, religie en Ierland.

Boeken

De levensloop van de mens van Prof. dr. B.C.J. Lievegoed (Lemniscaat)
Mens op de drempel door Prof. dr. B.C.J. Lievegoed(Vrij Geestesleven)
Beide boeken gaan in op de ontwikkeling en ontwikkelingsmogelijkheden in de verschillende levensfasen van de mens. De mensgerichte benadering en het overdenken van de wetmatigheden in zowel de lichamelijke, geestelijke als emotionele groei is gebaseerd op de antroposofische benaderingswijze. In mijn leven heeft de inhoud van deze boeken een grote rol gespeeld bij het meer zicht krijgen op mijzelf en het functioneren in de wereld.

Arnhems Kruisweg van Louis Frequin, Henri A.A.R. Knap & W.H. Kruiderink
Dit boek gaat over de strijd van de geallieerden in de septemberdagen van 1944 rond de Rinbrug en de binnenstad van Arnhem. Ons gezin woonde toen aan de Amsterdamseweg tegenover het station en hebben een deel van de gevechten meegemaakt met alle narigheid en de verdriet die erbij hoorden. Het boek stond vroeger bij mijn ouders in de boekenkast en als kleine jongen heb ik ettelijke malen de platen bekeken en naar de verahelen van toens geluisterd. De gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog hebben mij mijn hele leven bezig gehouden.

Zon en Kruis, van steenkring tot vroegchristelijk kruis in Ierland van Jakob Streit (Christofoor)
Het boek gaat uitvoerig in op het motief van het kruis, van zijn voorchristelijke verschijningsvorm tot de metamorfose in het christendom. Tijdens enkele bezoeken aan Ierland heb ik menige plek bezocht waar overblijfselen van het oud-Ierse christendom van Keltische oorsprong te zien zijn. De vele belevingsmomenten kan ik mij nog steeds herinneren.

Films

Concertregistratie 'The Concert in Central Park' van Simon and Garfunkel
(en de daarbij behorende CD van beide zangers met 'The Essential')
Nog steeds luister ik graag naar deze muziek. Nummers als 'Bridge over troubled water' en 'Sound of Silence' zijn volgens mij tijdloze songs die nog steeds actueel zijn. Deze muziek brengt je meer bij jezelf!

Registraties van de dansshows van Michael Flatley
Zijn dansuitvoeringen en gezelschap hebben lange tijd furore gemaakt en hebben honderdduizenden mensen enthousiast gemaakt voor het gediciplineerde dansen en de fascinerende muziek die erbij hoort. Soms lijkt het of de tonen uit een andere wereld komen, niet van deze aarde zijn.

Band of Brothers van Tom Hanks en Steven Spielberg
Inmiddels meerdere malen op de televisie uitgezonden en zowel op video als DVD uitgebracht. Het verhaal gaat over een Amerikaanse compagnie valschermtroepen die deelneemt aan de gevechten van de Tweede Wereldoorlog vanaf de landingen in Normandiƫ tot de naoorlogese periode in Oostenrijk. De makers hebben de werkelijkheid zo goed mogelijk proberen te benaderen. Juist bij deze film kan ik mij de strijd en de gebeurtenissen in deze oorlog goed indenken. Ale een in de oorlog geboren kind heb ik in mijn onderbewustzijn toch een stuk fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog meegekregen.

Muziek

The Best of Gregorians Chants (Dl. I & II)
Vanuit een strengkatholieke opvoeding heb ik de liefde voor de gregoriaanse muziek ontwikkeld. De vele oude gezangen hebben eeuwenlang de liturgie in de katholieke kerk bepaald. Sinds de invoering van de volkstaal in de liturgie in de jaren zestig van de vorige eeuw neemt het Gregoriaans een aanzienlijk minder belangrijke plaats in de liturgieviering in. Nog steeds kan ik mij de melodieƫn en woorden van een aantal gregoriaanse gezangen herinneren en kan ik van het luisteren ernaar enorm genieten.

Sacred Arias van Andrea Bocelli
Het luisteren naar de warme stem van deze blinde Italiaanse zanger geeft dikwijls een welkome afwisseling. Deze CD van christelijke gezangen vertolken goed wat de christelijke kerken in het verleden voor de (muzikale) cultuur van Europa hebben betekend.

The Dubliners (Dubbel CD)
De Ierse volksmuziek is goed in staat om stemmingen weer te geven. De indrukwekkende geschiedenis van het Ierse volk is vol heldendaden, strijd om het bestaan, het zoeken naar eigen identiteit en de liefde voor het eigen land. Regelmatig heeft men in dit land te maken gehad met de schaduwkanten van dat alles. In hun muziek kan men deze aspecten horen.