donderdag 3 mei 2012

De Top 3 van Jan Seubring

Jan Seubring is werkzaam als Manager Apotheken bij Kring Apotheek De Vriendschap. Deze organisatie zal in het komende seizoen samen met Bibliotheek Emmen een aantal informatieve markten gaan organiseren. Het komende jaar zullen de thema's hiervan zijn: 'val-preventie' en 'medicatieveiligheid'.


Boeken


In gesprek met mijzelf - Nelson Mandela
Mijn liefde voor geschiedenis en biografieën is groot. Een boek dat dan niet kan ontbreken is 'In gesprek met mijzelf' van Nelson Mandela.
Mandela is in de wereld een inspirerende icoon die veel heeft veranderd in de geschiedenis. In dit boek krijg je een goed beeld over de mens Mandela. Dit boek geeft een inzicht in zijn persoonlijke archieven die een ongekende kijk geven op zijn leven. De wereld mag hem dankbaar zijn.

De eeuw van mijn vader - Geert Mak
'De eeuw van mijn vader' neemt je mee met de familie Mak van circa 1890 tot 1990. Door grote en kleine gebeurtenissen. Van 1e en 2e wereldoorlog, de politieke actie in Nederlands Indie tot de splitsingen in de kerk. Van armoede door welvaart en crisis, langs de ontdekking van elektrisch licht, de auto en een dagje strand. Je wordt al vertellend meegenomen door een mooi stukje recente vaderlandse geschiedenis, je eet als het ware aan tafel bij opa en oma Mak mee. Een absolute aanrader en een eye opener met een andere kijk op vele onderwerpen. Bij het lezen van dit boek denk ik steeds hoe het zou zijn als er in 2075  een boek over de huidige tijd wordt geschreven. Wat zou er dan over ons worden geschreven? Ik ga het zeker nog eens lezen.

De overgave - Artur Japin
Het mooiste boek van Japin tot nu toe. Ik heb er meer gelezen. Het verhaal geeft een mooi beeld van het kolonistenleven in Texas. Het boek bleef nog dagen nadat ik het uit had in m'n hoofd zitten. Veel hoofdpersonen in het boek blijken historische figuren te zijn geweest. Er is hierdoor behoorlijk meer informatie over het verhaal te vinden en ook foto's en tekeningen van o.a. het fort dat de familie Parker uit het boek bouwde. Daardoor gaat het verhaal natuurlijk nog meer leven. Het is een verhaal dat je zeker pakt.


Muziek


Dire Straits
Met stip op 1. Dit heeft alles te maken met het live-concert welke ik heb mogen meemaken in de Kuip in Rotterdam. Op een prachtige mooie en zwoele zomeravond in een uitverkocht stadion. Geweldig. De muziek en de sfeer heeft veel bij mij losgemaakt. 'Sultans of Swing', 'Private Investigations' en niet te vergeten 'Walk Of Live'. Wie kent ze niet. Regelmatig luister ik naar deze muziek en dan gaat de volumeknop toch wat hoger dan normaal.

De Kast 
De Kast was het hoogtepunt op Sweelpop 1997. Met 'In Nije dei' had de band op dat moment een tophit. Wekenlang in de Top-40. Dit zorgde voor een extra mooi sfeertje op het festivalterrein. Een optreden die de dag er na dunnetjes werd overgedaan in de huiskamer. Want de CD werd grijs gedraaid. Ook hier is voor mij sfeer en locatie doorslaggevend geweest om de band ook later te blijven volgen. Zou van Velzen ook iets losmaken na Sweelpop 2012?

Daniel Lohues
De muziek in combinatie met teksten over allerdaagse onderwerpen zijn fantastisch en vooral ook heel herkenbaar voor velen. Veel mensen houden zich denk ik ook vast aan de teksten van Lohues. Zij kunnen zich een goed beeld vormen hoe het is om 'Op fietse' door Z-O Drenthe te toeren. Bij het luisteren naar de muziek wordt het heel snel een 'Prachtig mooie dag'.

Films


Eigenlijk ben ik niet zo van de films. Ik ging wel met mijn kinderen naar Harry Potter en Star Wars. Al hoe wel ik toch ook de films van James Bond bijna allemaal heb gezien. Spektakel op de juiste momenten. Actie dus!
Een film als 'Twee vorstinnen en een vorst' van de auteur Peskens (pseudoniem van de uitgever van Oorschot) is wel een film die mij is bijgebleven. Die heeft alles te maken met het feit dat ik op de MEAO die boek voor Nederlands heb gelezen en op mijn boekbespreking een 10 haalde.