maandag 2 mei 2011

De Top 3 van Helma Kwast

Deze maand wordt de kast gevuld door Helma Kwast. Sinds februari 2011 is zij cultuurkoppelaar van de gemeente Emmen voor de amateurkunst. Een eerste resultaat is deelname aan de Week van de Amateur Kunst (WAK) van 14 t/m 21 mei.
Zij is in 1968 in Amsterdam geboren, maar verhuisde voor haar 4e verjaardag naar Veenendaal. Vanaf haar 10e jaar kreeg ze vioolles op de plaatselijke muziekschool. Na de middelbare school vertrok ze naar Utrecht om Muziekwetenschap te gaan studeren. Naast haar studie heeft ze in diverse besturen veel ervaring opgedaan. In 2002 verhuisde ze met man en kind naar Assen, omdat de baan bij de Dr. Anton Philipszaal (het muziekcentrum van Den Haag) was verruild voor een functie bij Kunst & Cultuur Drenthe. 

Boeken

De verborgen geschiedenis van Donna Tartt
Omdat ik absoluut geen lezer ben, heeft het even geduurd voordat ik aan dit (dikke) boek begon. Ik had er weinig vertrouwen in dat ik het boek uit zou krijgen. Maar ik werd zo door het verhaal gegrepen, dat het geen enkele moeite kostte om het te lezen. De belevenissen van de groep studenten en het intrigerende drama waarin ze terecht komen blijven tot het einde boeien.

Sonny Boy van Annejet van der Zijl
Als de zomervakantie in aantocht is, ga ik te raden bij twee van mijn collega’s. Het zijn fervente lezers en kennen dan ook veel boeken en schrijvers. En ze kennen mij, dus is het voor hen een uitdaging om het juiste lijstje met titels samen te stellen, zodat ik in de vakantie weer aan het lezen raak. En dat lukt ze aardig. Zo kwam ik op Sonny Boy, een mooi boek van Annejet van der Zijl. Cultuurverschillen en een generatiekloof komen bijzonder onder druk te staan door de Tweede Wereldoorlog. Misschien moet ik de film ook maar eens gaan bekijken…

Mahler, onder redactie van Jos van Leeuwen (Gottmer Componistenreeks)
Dit boek ligt meer in de lijn van mijn vakgebied. Tijdens mijn studie kreeg ik de kans om Bernard Haitink te interviewen. Hij was in Nederland om een symfonie van Mahler te dirigeren, ik meen in Amsterdam. Om goed beslagen ten ijs te komen moest ik natuurlijk alles over Mahler weten. En de delen uit de Gottmer Componistenreeks beschrijven in een prettig leesbare stijl het leven en werk van de componisten. Dit boek roept mooie herinneringen op aan een heerlijke tijd.

Films

Forrest Gump van Robert Zemeckis met Tom Hanks
Deze film heb ik al diverse malen gezien, maar iedere keer als Forrest Gump op tv wordt uitgezonden kijk ik er met veel genoegen naar. Het is een ontroerend verhaal over een bijzondere man met een laag IQ. Hij belandt in de meest vreemde situaties, waardoor (tussen neus en lippen door) historische gebeurtenissen uit de jaren vijftig t/m tachtig aan de orde komen.

O Brother, Where Art Thou? van de Coen Brothers met George Clooney
Deze film is een weergave van de mythe over Odysseus. Met hilarische plots, dubbelzinnige verwijzingen en prachtige dialogen in een vet accent komen drie ontsnapte gevangenen in de jaren 20 alle verleidingen uit de mythe tegen. Er wordt zeer goed geacteerd in deze film. Kortom een dvd die bij ons thuis geregeld uit de kast wordt gehaald.

Tosca’s Kiss (Il Bacio di Tosca) van Daniel Schmid
Ook bij de films komt mijn voorliefde voor de muziek weer naar boven. Tosca’s Kiss is een soort documentaire over het Casa di Riposo in Milaan. Dit is het eerste verzorgingshuis voor bejaarde operazangers, waarvan de basis in 1896 werd gelegd door de componist Giuseppe Verdi. De meeste bewoners van het huis hebben een mooie carrière achter de rug. Het heden gaat zo nu en dan aan ze voorbij, maar ze leven helemaal op als ze de rollen uit de grote opera’s herbeleven. Ze zijn dan even terug in hun glorietijd en genieten nog even van het podium.


Muziek

Tosca van Giacomo Puccini
Ik heb een grote voorliefde voor opera. Als studenten muziekwetenschap mochten we de generale repetities van de Nederlandse Opera in Amsterdam bijwonen. Hierdoor heb ik vele opera’s gezien, maar met stip op nummer 1 staat de opera Tosca van Puccini. Aan het einde van mijn studie heb ik stage gelopen bij het Utrechtse Studentenorkest die de Tosca uitvoerden op locatie in een kerk. Naast organisatorische werkzaamheden was ik ook assistent van de voorstellingsleider. En in die rol heb ik iedere noot van de opera leren kennen. Heerlijk. Dus toen mijn oudste dochter werd geboren, was het meteen duidelijk hoe ze moest gaan heten…

Vioolconcert in a-klein (BWV 1041) van Johann Sebastian Bach
Mijn tweede voorkeur is de barokmuziek en daar was Bach natuurlijk een meester in. Door mijn eigen muzikale opvoeding is de viool het favoriete instrument. Ik heb zelfs nog wel eens een poging gedaan om het concert in a-klein in te studeren, maar dat is al lang geleden. Het is muziek die ik altijd kan horen en die nooit gaat vervelen.

Mule Variations van Tom Waits
Naast de klassieke muziek zijn er nog veel meer stijlen waar ik van hou. Om maar een paar artiesten te noemen: Billie Holiday, Frank Zappa, Caro Emerald, David Bowie en ook Tom Waits. Op de één of andere manier raakt de diepe stem van deze man mij altijd weer. De sfeer en de humor die hij in zijn muziek weet te leggen maken het boeiend. Ik zou hem graag eens tegen willen komen in een kroeg om het live te ervaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten